Hemmahamn 2013

För andra året i rad ordnade Sydkustens Fiskeområde med Vesa Tschernij i spetsen Hemmahamn i Simrishamn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hemmahamn visar hur värdet på den fångade fisken kan öka både för fiskaren och den som köper fisken genom kajförsäljning av nyfångad fisk direkt från båten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Från den här båten kunde man köpa nyfångad spätta för 40 kr/kg, samma fisk som i vanliga fall gett fiskaren ca 7 kr/kg och som en vecka senare dykt upp i affären betydligt dyrare än 40 kr. Bort med mellanhänderna: mer lönsamt för fiskaren, billigare och färskare för konsumenten och på sikt bättre möjligheter för ett hållbart småskaligt fiske.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En annan, lika viktig ambition är att få hamnen att förbli en levande mötesplats inte bara under några korta semesterveckor. Ambitionen är nu att skapa en permanent Hemmahamn, året om, där fiskare och kunder kan mötas. Kör hårt!

Men vad gör de stackare som inte kan filéa en fisk själva? Ja, för 40 kr/kg har man nog råd att experimentera lite. Övning ger färdighet!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

KOMMENTARER

  1. 27 oktober, 2013 | 8:48 | Hervé Corvellec

    ”Bort med mellanhänderna” gäller för köparen endast om den kan komma till rätt plats vid rätt tidpunkt så att den kan handla ”Från den här båten”. Inlägget suddar bort den tidsrumliga dimensionen av handeln, en dimensiton som bör dock integreras i hållbarhetsdiskussionen. I övrigt kunde man ställa frågan om ett eventuellt behöv i hållbarhetens namn av att reducera antalet plats där man kan handla, iställetför att jämt göra allt mer tillgängligt överallt.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt